Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De quantumcomputer

Datum
donderdag 21 maart 2024
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
Lorentzzaal

Quantum computers beloven allerlei doorbraken te kunnen bereiken voor onze samenleving, zoals het doorrekenen van moleculen voor betere medicijnen of het specifiek ontwikkelen van nieuwe materialen voor een bepaalde functie. Vaak wordt gezegd dat quantum computers, door hun ongeëvenaarde capaciteit, revolutionaire nieuwe inzichten en ontwikkelingen kunnen brengen in onder andere de luchtvaart, de gezondheidszorg en de energiesector.

Maar hoe werken quantum computers eigenlijk? En hoe maak je er überhaupt een? In deze lezing beginnen Anne-Marije Zwerver en Evert van Nieuwenburg bij de basis van een quantum computer, en werken zij toe naar antwoorden op deze vragen. Anne-Marije en Evert leggen uit wat ‘quantum bits’ zijn, en introduceren verschillende quantumeffecten aan de hand van quantumspelletjes. Er komt ook een kijkje in de wereld van de hardware achter quantum computers, met een focus op de verschillende systemen waar we in Nederland aan werken.

Deze lezing is onderdeel van de Studium Generale lezingenreeks De wereld is quantum: quantummechanica voor iedereen. Studium Generale lezingenreeksen zijn voor iedereen en gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie op onze website.

Meer informatie en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.