Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Proof techniques in the quantum random-oracle model

  • J.W. Don
Datum
dinsdag 23 januari 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. S.O. Fehr
  • Prof.dr. R.J.F. Cramer

Samenvatting

Op papier kan een volwaardige kwamtumcomputer de veiligheid van de meeste public-key cryptografie die op dit moment in gebruik is breken. Hoewel het zeker nog jaren duurt voordat een kwantumcomputer op praktische schaal gebouwd zal worden, dienen we ons nu al op deze ontwikkeling voor te bereiden.

In dit onderzoek presenteren we nieuwe technieken voor het geven van veiligheidsbewijzen voor cryptografische protocollen die opgewassen zijn tegen kwantumtaanvallers. De meeste resultaten vallen binnen de context van een geïdealiseerd model dat het 'quantum random-oracle model' (QROM) wordt genoemd. Een bijzondere uitdaging is om -- enkel uit de interactie met het orakel --  cruciale informatie van de aanvaller te extraheren, zonder dat de effecten van de ineenstorting van de golffunctie, veroorzaakt door de observatie van een kwantumtoestand, roet in het eten gooien.

Met behulp van deze technieken kunnen veiligheidsbewijzen worden gegeven voor een groot aantal nieuwe cryptografische protocollen, die niet vatbaar zijn voor aanvallen door quantum computers.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.