Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Charting the path towards rehabilitation: a compensatory approach to navigation impairments

  • M.N.A. van der Kuil
Datum
woensdag 24 januari 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof. dr. A.W.M. Evers
  • Prof. dr. J.M.A. Visser-Meily (UMC Utrecht)
  • Prof. dr. C.J.M. van der Ham

Samenvatting

Een groot aantal mensen met niet-aangeboren hersenletsel ervaart problemen met navigatie. Ze hebben moeite om hun weg te vinden, raken vaak  verdwaald, of ervaren angst om te verdwalen. Deze problemen kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven van deze patiënten.

Dit promotieonderzoek richt zich op de ontwikkeling en validatie van een revalidatietherapie voor patiënten met navigatieproblemen. Het doel was om een gestandaardiseerde therapie te ontwikkelen, geschikt voor patiënten met uiteenlopende navigatieproblemen en cognitieve vaardigheden.

De voorgestelde aanpak is gebaseerd op het compensatieprincipe: patiënten krijgen inzicht in hun eigen navigatievaardigheden en leren een passende navigatiestrategie aan te  nemen. De therapie omvat psycho-educatie en een serious game  die patiënten thuis kunnen gebruiken. In de game worden virtuele omgevingen aangeboden waarin patiënten met alternatieve navigatiestrategieën kunnen oefenen.

In dit promotieonderzoek zijn studies uitgevoerd om de theoretische achtergrond van de therapie te ontwikkelen, de gebruiksvriendelijkheid en de haalbaarheid van de therapie te toetsen en te bepalen in hoeverre zorgmedewerkers bereid zijn met digitale behandelingen te werken. Uiteindelijk is in een effectiviteitsstudie aangetoond dat patiënten die deze revalidatietherapie gebruiken minder navigatieproblemen ervaren en persoonlijke revalidatiedoelen behalen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.