Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Feeding Rome

  • G. Sala
Datum
donderdag 14 december 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. L. de Ligt
  • dr. L.E. Tacoma

Samenvatting

In dit proefschrift worden voedselgerelateerde aspecten van de Romeinse economie en de Romeinse samenleving gereconstrueerd op basis van een interdisciplinaire aanpak. De studie richt zich op de stad Rome in de periode tussen de 2e eeuw voor Christus en het begin van de 4e eeuw na Christus. Allereerst worden de eetcultuur en eetgewoonten van de Romeinen gereconstrueerd. Vervolgens wordt de voedselvoorzieningsketen onderzocht en worden de rol van de staat en die van de vrije markt bij het verkrijgen van voedsel uitgelegd. Er wordt een vergelijkende historische benadering voorgesteld om de voedselpakketten van verschillende inkomensgroepen in de Romeinse samenleving te reconstrueren, samen met de kosten van dergelijke pakketten. Uiteindelijk wordt de waarde berekend van het voedsel dat jaarlijks in Rome werd geconsumeerd. Veel historici die geïnteresseerd zijn in de economie van de oudheid geloven dat het grootste deel van de Romeinse bevolking worstelde om te overleven met een eentonig en nutritioneel ontoereikend dieet. Dit proefschrift laat zien dat een dergelijke visie inconsistent is met de beschikbare bronnen. De eetpatronen van de inwoners van het oude Rome waren divers en voedselkeuzes waren voornamelijk gekoppeld aan inkomen. Tot slot kan het gesteld worden dat algemeen aanvaarde cijfers over de omvang van de Romeinse economie in feite onderschat zijn.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.