Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Tuning in to the Feedback Bassline

  • R. Timmerman
Datum
woensdag 22 november 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. H.J.A. Röttgering
  • dr. R.J. van Weeren

Samenvatting

De interactie tussen zwarte gaten en clusters van sterrenstelsels is van grote invloed op de formatie en evolutie van sterrenstelsels. Om te begrijpen hoe het Universum, zoals dat er vandaag uitziet, tot stand is gekomen, is het belangrijk om de interactie met zwarte gaten goed in kaart te brengen. In dit proefschrift meten we aan de hand van hoge-resolutie radio waarnemingen van onder andere de Europese LOw Frequency ARray (LOFAR) en de Amerikaanse Very Large Array (VLA) op welke tijdsschalen zwarte gaten actief zijn en hoeveel energie er bij zulke activiteit vrij komt. Dankzij de hoge resolutie en goede gevoeligheid kunnen wij voor het eerst diep genoeg in de geschiedenis van ons Universum kijken om de interactie tussen zwarte gaten en sterrenstelsels te vergelijken tussen het hedendaagse Universum en het vroege Universum.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.