Universiteit Leiden

nl en

Promotie

To image or to imagine

  • C.M. de Korne
Datum
donderdag 2 november 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. F.W.B. van Leeuwen
  • Prof.dr. M. Roestenberg

Samenvatting

Dit proefschrift beschrijft de ontwikkeling van kwantitatieve, op beeldvorming gebaseerde instrumenten om de migratie van parasieten onder verschillende omstandigheden te kunnen bestuderen. Het is voor malaria parasieten van levensbelang dat ze in staat zijn om zich voort te bewegen door het lichaam van hun gastheer. Daardoor kunnen factoren die het vermogen van deze parasieten om te bewegen beïnvloeden ook een rol spelen in de werkzaamheid van malaria vaccin-kandidaten. In dit proefschrift is het zichtbaar maken van bewegingspatronen van parasieten ingezet om inzichten te verwerven die de ontwikkeling van anti-parasitaire vaccins kunnen ondersteunen.

Het softwareprogramma SMOOT (Sporozoite Motility Orienting and Organizing Tool) is ontwikkeld en gebruikt als een kwantitatief analyse-instrument voor het bestuderen van de bewegingspatronen van malaria sporozoïeten in vitro en in menselijke huid. Met behulp van SMOOT kon de motiliteit van sporozoïeten gedetailleerd en op een kwantitatieve manier in kaart gebracht worden. Op deze manier hebben we nieuwe factoren die de motiliteit van malaria sporozoïeten beïnvloeden, gekarakteriseerd. Vervolgens hebben we ons onderzoek naar de migratiepatronen van sporozoïeten uitgebreid naar een in vivo muismodel. We hebben een hybride tracer ontwikkeld waarmee we zichtbaar konden maken hoe sporozoïeten zich na injectie door de muis verspreiden. Met behulp van deze hybride tracer hebben we ook de invasie van de huid door de parasitaire wormen Schistosoma mansoni en Necator americanus onderzocht. Dit proefschrift sluit af met een overzicht van de potentie van beeldvormingstechnologie om de ontwikkeling van nieuwe diagnostische methoden, therapeutische interventies en vaccins voor de bestrijding van parasitaire infecties te bevorderen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.