Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Doemdenken, domdenken, omdenken

Datum
woensdag 8 november 2023
Tijd
Locatie
Beeld en Geluid Den Haag
Zeestraat 82
2518 AD Den Haag

Tijdens deze conferentie van BENEDMO, het Nederlands-Vlaams consortium tegen desinformatie, buigen diverse deskundigen zich over de fenomenen complottheorieën en complotdenkers.

Complottheorieën zijn ongefundeerd, bizar en gevaarlijk, als je het nieuws mag geloven. Maar mag je het nieuws wel geloven? ‘Complotdenkers’ zien zichzelf juist als kritische waarheidszoekers. Net als journalisten, eigenlijk. De twee groepen kwamen vooral door de coronapandemie vaker en heftiger met elkaar in botsing dan voorheen. Zijn die aanvaringen onvermijdelijk? Hoe kunnen nieuwsmedia op een constructieve manier berichtgeven over complottheorieën? 

Op 8 november belichten onderzoekers en journalisten verschillende kanten van deze kwestie. Sprekers zijn onder meer Tim Verheyden (VRT), Jaron Harambam (UvA), Hedwig te Molder (VU), Maarten Keulemans (de Volkskrant), René Sommer (Pointer), Griet De Craen (VRT), Annique Mossou en Aiganysh Aidarbekova(Bellingcat), Luc Van Bakel (VRT) en Marieke Kuypers (Nieuwscheckers).

Over BENEDMO

Het congres wordt georganiseerd door BENEDMO, een Nederlands-Vlaams consortium dat tot doel heeft om desinformatie te monitoren en tegen te gaan, mediawijsheid te bevorderen en de effectiviteit van factchecks te onderzoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.