Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Democratie, deugden docentschap

  • J.K.C. Wiersma
Datum
woensdag 8 november 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. A. Kinneging
  • Prof.dr. P. van Geest (EUR)

Samenvatting

In deel I van dit proefschrift concludeer ik dat er een wezenlijk verband bestaat tussen democratie en een rusteloze ziel. Hiermee volg ik auteurs als Plato en Tocqueville die analyseren dat de democratische waarden van vrijheid en gelijkheid zo'n invloed op de menselijke ziel kunnen hebben dat rusteloosheid en vluchtigheid het resultaat zijn. Ik stel ook dat de opkomst van technologie dit effect heeft versterkt.

In deel II presenteer op basis van klassieke bronnen een alternatief mensbeeld: de aristocratische mens. Deze mens wordt gekenmerkt door zijn deugden. Hiervoor ga ik te rade bij zowel klassieke als christelijke bronnen. Ik concludeer dat beide bronnen van groot belang zijn.

In deel III beschrijft ik de overgang van de democratische mens naar de aristocratische mens. Hierin is een juist begrip van liberal education cruciaal. Die geef ik op basis van klassieke en historische bronnen.

In deel IV betoog ik dat zulk onderwijs alleen goed kan zijn in aanwezigheid van een goede docent. Hiertoe beschrijf ik de essentie van de goede docent. Deze docent  blinkt uit in twee liefdes: liefde voor de student en liefde voor de studie.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.