Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Couperus en de klassieke oudheid & middeleeuwen

Datum
zondag 19 november 2023
Tijd
Serie
Salon Couperus
Locatie
Centrale Bibliotheek
Spui 68
Den Haag
Zaal
Studio B

Couperus en de oudheid

In Ineke Sluiters lezing staan twee werken van Couperus centraal: Xerxes en Herakles. Deze werken naast elkaar leggen werpt licht op hoe Couperus zich zowel door de historische als de mythologische oudheid liet inspireren. Op de titelpagina van Xerxes of de hoogmoed voegde Couperus toe: ‘Uit de Annalen der Ironische Historie, Vrij naar Herodotus.’ De roman Herakles werd tot grote woede van Couperus door de uitgever geafficheerd als ‘Roman in twee delen’. Couperus beschouwde het zelf als een ‘mythologische roman,’ en zette het in zijn eigen top twee van favoriete werken. Geschiedenis en mythologie: twee ingangen tot de oudheid. Wat zeggen deze werken over Couperus’ omgang met de ‘megatext’ van de klassieke oudheid?

Couperus en de middeleeuwen

Wie bekend is met het omvangrijke oeuvre van Louis Couperus weet dat hij 
een ruime interesse aan de dag legde voor het verleden. Tal van romans en verhalen werden door hem gesitueerd in de klassieke oudheid. Minder bekend is dat Couperus ook belangstelling had voor de middeleeuwen, die aanwezig is in zijn werk van vroeg tot laat. Denk bijvoorbeeld aan Het zwevende schaakbord (1923), maar ook aan Fidessa (1899). Waaruit blijkt deze interesse, en hoe kan deze worden gekarakteriseerd en verklaard? Ontdek het in de lezing van Wim van Anrooij!

Lees meer en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.