Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Lymphovascular space invasion in endometrial carcinoma

  • E.E.M. Peters
Datum
woensdag 11 oktober 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. V.T.H.B.M. Smit
  • Prof.dr. R.A. Nout (Erasmus)
  • dr. T. Bosse

Samenvatting

Dit proefschrift gaat over lymfangioinvasieve groei (LVSI) bij baarmoederkanker (endometriumcarcinoom).
Een van de kenmerken van kwaadaardig gedrag van tumoren is de verspreiding door het lichaam en het vormen van nieuwe tumoren. De verspreidingsroute die vele tumorsoorten hiervoor nemen is via lymfvaten, dit wordt lymfangioinvasieve groei genoemd (LVSI) en kan worden vastgesteld tijdens standaard lichtmicroscopisch onderzoek door een patholoog wanneer die na een operatie het verwijderde orgaan onderzoekt. Ook baarmoederkanker, de meest voorkomende gyneacologische kanker, verspreidt zich door het lichaam via lymfvaten.
De studies in dit proefschrift hebben laten zien dat LVSI een belangrijke voorspeller van de prognose is bij patiënten met een vroeg stadium van baarmoederkanker. Daarbij is het vooral belangrijk dat er veel LVSI gezien wordt; een klein beetje LVSI blijkt weinig gevolgen voor de patiënte te hebben. Indien er veel LVSI is, wordt het risico op uitzaaiingen en overlijden groter, maar het risico op terugkerende ziekte in buik en bekken kan verminderd worden als patiënten uitwendige radiotherapie ondergaan. Deze onderzoeksresultaten zijn intussen verwerkt in Europese behandelrichtlijnen voor baarmoederkanker.
De beoordeling van LVSI wordt door pathologen vaak moeilijk gevonden, daarom is de betrouwbaarheid van de diagnose LVSI bestudeerd en is de definitie van “veel LVSI” verder uitgewerkt in maat en getal. Ook in lastig beoordeelbare gevallen blijken pathologen voldoende in staat om LVSI betrouwbaar vast te stellen. Waarschijnlijk kan de betrouwbaarheid nog verbeterd worden zodra er meer ervaring is met de in dit proefschrift gevalideerde definitie van LVSI, die iedere patholoog kan toepassen in de dagelijkse praktijk.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.