Universiteit Leiden

nl en

Promotie

From code to clinic: Theory and practice for artificial intelligence prediction algorithms

  • A.A.H. de Hond
Datum
woensdag 11 oktober 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. E.W. Steyerberg
  • dr. I. Kant

Samenvatting

Kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence of AI) heeft de potentie om de zorg te verbeteren, bijvoorbeeld door het verbeteren van patiënt uitkomsten, het verlagen van zorgkosten en het verbeteren van zorgprocessen. Er zijn echter maar aan handvol algoritmes daadwerkelijk geïmplementeerd in de zorgpraktijk. In dit proefschrift wordt de potentie van kunstmatige intelligentie voor de gezondheidszorg onderzocht aan de hand van verschillende voorbeelden. Deze voorbeelden lopen uiteen van het voorspellen van heropnames op de IC tot het schatten van het risico op een depressie na de start van een kankerbehandeling. Uit de resultaten blijkt dat minder complexe en interpreteerbare algoritmes veelal beter of net zo goed presteren als de complexere machine learning varianten. We raden dan ook aan de complexiteit zo laag mogelijk te houden om beter aan te sluiten bij de wensen van de zorgpraktijk. Ook worden de barrières in kaart gebracht die de implementatie van dergelijke algoritmes in de zorg beperken. Zo is het belangrijk dat de mens-machine interactie verder onderzocht wordt en validatie wordt toegespitst op het beoogd gebruik van de AI-applicatie. Om de volledige potentie van AI voor de zorgpraktijk te realiseren, worden ontwikkelaars en onderzoekers aangemoedigd om zicht te richten op cross-disciplinaire samenwerking, de uitwisseling van kennis en resultaten, en de validatie van AI voor de zorgpraktijk.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.