Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Bridging the gap, Pelvic floor physical therapy in the treatment of chronic anal fissure

  • D.A. van Reijn
Datum
dinsdag 31 oktober 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof⁠.dr⁠. R⁠.C⁠.M⁠. Pelger
  • dr⁠. H⁠.W⁠.Elzevier
  • dr⁠.I⁠.J⁠.M⁠.Han-Geurts (Proctos Kliniek)

Samenvatting

Een chronische anale fissuur is een kloofje in het slijmvlies van de anus die langer dan 6 weken bestaat. Patiënten ervaren scherpe pijn tijdens en/of na de stoelgang die soms uren kan aanhouden. De pijn kan leiden tot verkramping van de sluitspier waardoor de ontlasting moeilijker kan passeren en de fissuur minder goed kan genezen. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij de pijn kan leiden tot verkramping van de bekkenbodemspieren met als gevolg angst om te ontlasten en daardoor bijvoorbeeld obstipatie en pijn. Deze klacht heeft een enorme invloed op de kwaliteit van leven.

De huidige behandeling bestaat uit leefstijladviezen, inname van extra vezels en gebruik van een zalf die de kringspier laat ontspannen. Wanneer patiënten niet goed verbeteren op deze maatregelen kan er een chirurgische behandeling worden ingezet maar dit heeft een kans op complicaties zoals incontinentie. Bekkenfysiotherapie is niet opgenomen in de huidige nationale en internationale richtlijnen voor deze aandoening.

Het effect van bekkenfysiotherapie is onderzocht in een gerandomiseerde gecontroleerde trial; de Pelvic Floor Anal Fissure (PAF)-studie. In de studie kreeg de ene groep patiënten met een chronische anale fissuur direct bekkenfysiotherapie met een gestandaardiseerd protocol en de andere groep na twee maanden. De patiënten werden na 8, 20 en 52 weken gezien voor follow-up. De studie werd uitgevoerd samen met de chirurgen uit de Proctoskliniek in Bilthoven en in samenwerking met bekkenfysiotherapeuten uit heel Nederland.

Resultaten: 140 patiënten namen deel aan het onderzoek, 68 mannen en 72 vrouwen met een met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. De patiënten die meteen startten met bekkenfysiotherapie verbeterden significant t.o.v. de controlegroep met betrekking tot de genezing van de fissuur, de spanning van de bekkenbodem, klachtvermindering en kwaliteit van leven bij de 1e controle. De positieve resultaten bleven na 20 weken follow-up en na 1 jaar. Bij 15% van de patiënten was er sprake van een recidief na 1 jaar.

De bevindingen van deze studie leveren sterk bewijs dat bekkenfysiotherapie effectief is bij patiënten met chronische anale fissuren en bekkenbodemdisfunctie. Bekkenfysiotherapie kan de kloof dichten tussen de conservatieve behandeling en chirurgie en zou geïmplementeerd moeten worden in de huidige richtlijnen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.