Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Preclinical and ‘near-patient’ models for the evaluation of experimental therapy in prostate and bladder cancer

  • A.F. van de Merbel
Datum
donderdag 28 september 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. R.C.M. Pelger
  • dr. G. van der Pluijm
  • dr. G. van der Horst

Samenvatting

Ondanks de huidige behandelingen worden blaas- of prostaattumoren vaak therapieongevoelig, wat leidt tot het ontstaan van uitzaaiingen. Er is dus behoefte aan nieuwe behandelingen voor blaas- en prostaatkanker.
In dit proefschrift worden diverse preklinische strategieën beschreven voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën voor prostaat- en blaaskanker. Met behulp van verse tumorbiopten zijn ‘’patiënt-afkomstige’’ ziektemodellen ontwikkeld. Vervolgens werden deze tumormodellen ingezet voor het testen van experimentele therapieën. Hieruit bleek dat het antipsychoticum penfluridol de groei van blaas- en prostaatkankercellen remde en de vorming van experimentele uitzaaiingen van blaaskanker verminderde. Het gebruik van een bestaand geneesmiddel voor de behandeling van een ander ziektebeeld (“drug repositioning”) heeft als voordeel dat de veiligheidsprofielen en eventuele bijwerkingen van het geneesmiddel al bekend zijn, waardoor een snellere toepassing in de kliniek mogelijk wordt. Met patiënt-afkomstige tumormodellen is tevens aangetoond dat oncolytisch reovirus jin-3 prostaatkankercellen kan infecteren, doden en het immuuncellen kan aanzetten tot het opruimen van de tumoren (immuuntherapie). Tenslotte werden uit chemische bibliotheken verschillende chemische verbindingen gevonden die het uitzaaiingsgedrag van kankercellen remmen. Op basis van de screening werd de chemische verbinding PROAM02-0008 aangemerkt als kandidaat geneesmiddel. PROAM02-0008 bracht kankercellen in een minder agressieve staat en verminderde de tumorgroei en de vorming van uitzaaiingen.
De resultaten uit dit proefschrift tonen aan dat de beschreven preklinische modellen succesvol kunnen zijn voor het identificeren van nieuwe behandelingsmethoden voor prostaat- en blaaskanker. Klinische studies in blaas- en prostaatkankerpatiënten zijn nodig zijn om de effectiviteit van deze behandelingen bij patiënten aan te tonen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.