Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Cardiovascular risk stratification on cardiac computed tomography angiography

  • S.E. van Rosendael
Datum
donderdag 7 september 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. J.J. Bax
  • Prof.dr. J.W. Jukema

Samenvatting

In dit proefschrift is onderzocht hoe CT van de kransslagvaten, een niet-invasieve beeldvormingstechniek, kan worden gebruikt in de klinische praktijk om aderverkalking in de kransslagvaten beter te karakteriseren en om risicostratificatie te verbeteren. Wij hebben gekeken naar man-vrouw verschillen in het ontstaan van aderverkalking en de verschillen in risico’s op een mogelijk event. Ontwikkeling van aderverkalking startte 12 jaar later bij vrouwen, echter wanneer beide zowel mannen als vrouwen hevige aderverkalking hebben, hebben vrouwen een hogere kans op een event (hartinfarct en/of overlijden). Verder hebben wij middels seriële CT scans, waarbij we met meerdere scans over tijd kunnen kijken naar veranderingen in hoeveelheid en samenstelling van de aderverkalking, aderverkalking gekwantificeerd en geanalyseerd welke patiënten meer kans hebben op groei van deze aderverkalking, ondanks het gebruik van een statine (cholesterolverlager). Groei van aderverkalking is geassocieerd met slechtere uitkomsten en deze patiënten zouden mogelijk baat hebben bij een andere en/of agressievere behandeling. Verder is het meten van het vetweefsel rondom de kransslagvaten gepostuleerd als een nieuwe biomarker om ontsteking van de kransslagvaten, wat een belangrijke rol speelt in de vorming en progressie van aderverkalking, eerder te detecteren. In dit proefschrift hebben we getracht referentiewaarden vast te stellen door het meten van deze biomarker in patienten waarop geen aderverkalking was gezien op de CT scan.

 

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.