Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Shepherding precision gene editing with CRISPR-Cas9 variants and adenoviral vectors

  • F. Tasca
Datum
donderdag 15 juni 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof⁠.dr⁠. R⁠.C⁠. Hoeben
  • dr. M⁠.A⁠.F⁠.V⁠. Gonçalves

Samenvatting

The past two decades have seen the growing development and consequent vast application of next-generation genome editing tools in fundamental and applied research. Nowadays GE based on RNA-guided nucleases (e.g., engineered CRISPR-Cas9 nucleases) are the most common tools for targeted genetic modification. Nevertheless, these technologies are in need of increased efficiency and accuracy, especially looking forward to translation into diverse clinical applications. The work presented in this thesis focuses on improving the efficiency and accuracy of genome editing, particularly in cells with high therapeutic potential, such as induced pluripotent stem cells (iPSCs), by investigating the feasibility of using adenoviral vectors to test novel genome editing approaches and by exploring the possible applications of a scarless strategy.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.