Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Reducing the chronic disease burden in China

  • X. Song
Datum
dinsdag 6 juni 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. N.H. Chavannes

Samenvatting

In China, many people suffer from chronic diseases like hypertension and chronic lung disease⁠. Such chronic diseases lead to significant economic and medical burdens⁠. Self-management intervention can help improve the quality of life of people with chronic diseases and reduce the disease burden⁠. But most of the research on self-management intervention has been done in high-income countries, even though over 599 million Chinese people suffer from chronic diseases⁠. It is possible to implement effective self-management interventions in high–income countries for Chinese people with chronic diseases⁠. However, self-management intervention in high-income countries might not work as well in China because of differences in economics and culture⁠. To meet this end, this thesis aimed to tailor a proven-effective self-management intervention tackling chronic lung disease, developed and tested in a high-income country, to the Chinese context⁠. The tailoring steps included (a) identifying the Chinese context, (b) selecting self-management intervention and mode of delivery, (c) identifying factors that influence the self-management intervention implementation, and (d) integrating self-management intervention into the Chinese context⁠. The results in this thesis found that self-management intervention – developed and tested in the Netherlands – could be tailored in China⁠. The tailored self-management intervention could help Chinese people with chronic lung disease improve their health outcomes and reduce the disease burden⁠. Accordingly, the tailored self-management intervention can optimize resource use locally⁠. Other researchers could use the research experience in this thesis to develop other tailored self-management interventions for different cultures or other chronic diseases⁠.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.