Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Herdenkingssymposium Bas Edixhoven

Datum
vrijdag 2 juni 2023
Tijd
Locatie
Gorlaeus-collegezalengebouw, Einsteinweg 57, 2333 CC Leiden
Zaal
Collegezaal C4/5

In de middag van vrijdag 2 juni 2023 wordt er in Leiden een symposium gehouden ter herinnering aan Bas Edixhoven, die op 16 januari 2022 is overleden. Het symposium is gericht op een breed wiskundig publiek. Het vormt ook de afsluiting van de workshop An Expedition into Arithmetic Geometry, die die week plaatsvindt in het Lorentz Center.

Deze middag zullen Hendrik Lenstra en Jaap Top voordrachten verzorgen over wiskunde met verbanden met de kunst, een onderwerp waar Bas erg van hield. Na afloop is er een receptie.

Programma

vanaf 13.15 Inloop met koffie en thee
13.50–14.00 Opening door Frans Oort
14.00–15.00 Hendrik Lenstra: Escher and the Droste effect
15.00–15.30 Pauze
15.30–16.30 Jaap Top: Lines between Math and Art
16.30–16.45 Fotopresentatie en afsluiting
17.00–18.30 Receptie

Voordrachten

Hendrik Lenstra: Escher and the Droste effect

In 1956, the Dutch graphic artist M.C. Escher made an unusual lithograph with the title ‘Print Gallery’. It shows a young man viewing a print in an exhibition gallery. Amongst the buildings depicted on the print, he sees paradoxically the very same gallery that he is standing in. A mathematical analysis of the studies used by Escher leads to a series of hallucinating computer animations, which show, among others, what happens inside the mysterious spot in the middle of the lithograph that Escher left blank.

Jaap Top: Lines between Math and Art

Starting with a lecture entitled "Some elliptic curves from the real world" in 2014 during the annual Dutch Mathematical Congress, Bas Edixhoven presented several talks discussing the "torqued ellipses" made by the American sculptor Richard Serra. This resulted in a place for Bas among the artists with artworks on display in the Virtual Museum Tesseract.
The present talk aims to recall and explain these contributions by Bas, and place it in a more general framework of inspirations from math to art and, as in this case, vice versa. In particular, it should become clear what the mentioned works of art have to do with the title of the 2014 lecture by Bas.

Locatie

Het symposium vindt plaats in het Gorlaeus-collegezalengebouw (Einsteinweg 57, Leiden), zaal C4/5.

(Het collegezalengebouw moet niet verward worden met het nieuwe Gorlaeusgebouw. Het collegezalengebouw heeft een eigen ingang en is niet bereikbaar via de huidige hoofdingang van de nieuwbouw van de faculteit.)

De receptie is in de FooBar in het Snelliusgebouw (Niels Bohrweg 1, Leiden).

Beide locaties zijn te vinden op deze plattegrond; het collegezalengebouw is nummer 7, het Snelliusgebouw nummer 1.

Aanmelding

Aanmelding is gratis, maar verplicht; gebruik het registratieformulier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.