Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Compressed Σ-Protocol Theory

  • T. Attema
Datum
donderdag 1 juni 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. R. Cramer
  • Prof.dr. S.O. Fehr

Samenvatting

In analogie met wiskundige bewijzen, is het doel van een bewijssysteem dat een bewijzer een verificateur
kan overtuigen van de juistheid van een bewering
. Probabilistische bewijzen laten het toe dat de verificateur fouten maakt, dat wil zeggen valse beweringen accepteert of correcte beweringen verwerpt. Verder kunnen probabilistische bewijzen meerdere interactierondes tussen de bewijzer en de verificateur hebben. In dit geval worden probabilistische bewijzen ook wel interactieve bewijzen genoemd. Deze
veralgemening zorgde voor een revolutie in de bewijstheorie
. Door absolute zekerheid in te ruilen voor hoge waarschijnlijkheid en interactie toe te staan, is het bijvoorbeeld mogelijk beweringen te bewijzen zonder meer te onthullen dan hun juistheid. Deze eigenschap wordt zero-knowledge genoemd. Tegenwoordig worden zero-knowledge bewijzen op grote schaal ingezet; ze zijn bijvoorbeeld essentieel in de publieke sleutel infrastructuren die digitale identiteiten en beveiligde communicatiekanalen op het internet beheren.

In het bijzonder biedt Σ-protocol theorie nu een sterke basis voor het modulair ontwerpen van zero-knowledge bewijssystemen in een breed scala aan toepassingsdomeinen
. Recent is er echter een nieuw vouwmechanisme geïntroduceerd, ter vervanging van de Σ-protocollen, die in veel praktische scenarios de communicatiekosten significant kan reduceren.

In dit proefschrift laten we zien dat het vouwmechanisme gezien kan worden als een significante uitbreiding, in plaats van een vervanging, van Σ-protocol theorie
. Hierdoor wordt de bestaande theorie verzoend met het nieuwe vouwmechanisme. Verder lossen we een aantal open problemen in de theorie van de probabilistische bewijzen op. Deze problemen zijn blootgelegd en relevant geworden door de introductie van bovenstaande efficiëntie verbeteringen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
06 - 2857 6982 
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.