Universiteit Leiden

nl en

Promotie

The hunt for frozen organic molecules in space

  • M. Gomes Rachid
Datum
dinsdag 9 mei 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr H. Linnartz
  • Prof.dr. E.F. van Dishoeck

Samenvatting

Complexe organische moleculen (COM's) zijn gedetecteerd in objecten in verschillende evolutie stadia van sterren. Veel van deze COM's zullen zich naar verwachting vormen in interstellair ijs en later overgaan in de gasfase. Daarom is interstellair ijs een oerbron van organische moleculen in het interstellaire medium (ISM). Vanwege de uitdaging van het detecteren en toewijzen van moleculen in interstellaire ijswaarnemingen, is methanol de enige bevroren COM die ondubbelzinnig is geïdentificeerd. Dit scenario staat op het punt te veranderen, aangezien de uitzonderlijke gevoeligheid van de James Webb Space Telescope (JWST) de observatie van zwakke signalen van moleculen in interstellair ijs mogelijk maken.

Dit afstudeeronderzoek gaat over laboratoriumonderzoek ter ondersteuning van interstellaire ijsobservatie met de JWST
. In dit afstudeeronderzoek presenteer ik de spectroscopische karakterisering van drie COM's (aceton, methylamine en methylcyanide) in interstellaire ijsanalogen en het potentieel van hun absorptiekenmerken als tracers van deze soorten in JWST-waarnemingen. Daarnaast presenteer ik een nieuwe experimentele benadering voor het bestuderen van morfologische veranderingen in interstellaire ijsanalogen, wat belangrijk is om hun morfologie in de ruimte te begrijpen. Ten slotte presenteer ik een numerieke studie gericht op het simuleren van de infraroodspectra van fullerenen en enkele inzichten over hun identificatie in de ISM.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
06 - 2857 6982 
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.