Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Health problems and risks encountered among healthy and vulnerable Dutch travelers

  • J.A. Vlot
Datum
woensdag 10 mei 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. L.G. Visser
  • Prof.dr. J.T. van Dissel

Samenvatting

Veel mensen, waaronder ook Nederlanders, reizen over de wereld, ongeacht hun leeftijd, gezondheid of reisdoel. Tijdens hun verblijf in het buitenland kunnen reizigers te maken krijgen met uiteenlopende, reisgerelateerde gezondheidsproblemen. Deze variëren van verwondingen tot infecties, psychische klachten of verergering van een reeds bestaande aandoening. Het is daarom van belang dat de reiziger vooraf goed geïnformeerd wordt over (mogelijke) gezondheidsrisico’s. Voor dit proefschrift zijn diverse studies opgezet onder verschillende groepen Nederlandse reizigers, zoals medisch studenten of oudere reizigers. Gegevens zijn veelal verkregen via vragenlijst-onderzoek of statusonderzoek. Oudere reizigers rapporteerden vooral luchtweg- en darminfecties, maar ook verwondingen zoals schaafwonden, botbreuken en kneuzingen. Ook bleek het maken van een reis een gunstige invloed te hebben op de zelf-gerapporteerde fysieke en mentale kwaliteit van leven. Een op de vijf reizigers schakelde medische hulp in, maar dat was voornamelijk bij de huisarts na terugkomst in Nederland. Een andere studie waarbij met hulp van alarmcentrales buitenlandse ziekenhuisopnames van Nederlandse reizigers in een bepaalde periode in kaart werden gebracht liet zien dat de meeste medische hulpvragen plaatsvonden in Europa (Frankrijk, Spanje, Turkije) en Azië (Thailand). Vier van de vijf reizigers met een medische hulpvraag werden daadwerkelijk opgenomen; bijna 40% waren oudere reizigers. De top 5 diagnoses waren: verwondingen, hart- en vaatziekten, aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, darminfecties en luchtweginfecties. Twintig procent van de opgenomen reizigers moest gerepatrieerd worden. Alle uitgevoerde studies vergroten de kennis over de ziektelast waarmee diverse groepen Nederlandse reizigers te maken kunnen krijgen en geven praktische adviezen die opgenomen kunnen worden in het huidige reizigersadvies.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.