Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

David Bailly en Vanitas

Datum
zondag 28 mei 2023
Tijd
Locatie
Museum de Lakenhal
Oude Singel 32
Leiden
Zaal
Auditorium

Spreker: Christiaan Vogelaar

In zijn lezing gaat Christiaan Vogelaar, voormalig conservator oude kunst van Museum De Lakenhal, in op de ontwikkeling van de vanitas-schilderkunst in de Nederlanden en de plaats van Bailly’s meesterwerk Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder daarin. Hij schenkt allereerst aandacht aan de icongrafie rond het vanitas-thema in de Late Middeleeuwen en de Renaissance. Daarna bespreekt hij de grote vernieuwer van de vanitas-icongrafie en de eerste leermeester van Bailly: Jacques de Gheyn. Daarna komt aan bod hoe vanitas van grote betekenis was voor andere Leidse schilders uit die tijd, waaronder Rembrandt, Jan Lievens en Jan Davidsz. de Heem. Tot slot gaat Christiaan in op Bailly’s Vanitasstilleven als eindpunt van zijn loopbaan én als opmaat voor verdere vanitas-voorstellingen in de latere 17e eeuw. 

Lees meer, livestream en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.