Universiteit Leiden

nl en

Promotie

How T cells talk to the neighborhood

  • M.E. Hoekstra
Datum
donderdag 6 april 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. A.N.M. Schumacher

Samenvatting

Dit proefschrift gaat over hoe specifieke cellen van het immuunsysteem, de T cellen, communiceren met hun omgeving. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat dit “praten met de buurt” cruciaal is voor een effectieve immuunrespons. Toch weten we momenteel maar weinig over het bereik van T cellen. Gebruiken T cellen hun signalen vooral om informatie te delen in één-op-één gesprekken? Nemen ze deel aan kleine groep discussies, of geven ze de voorkeur aan publieke aankondigingen? Dit proefschrift heeft als doel om deze vragen te onderzoeken en beter te begrijpen hoe T-cel-signalen zich verspreiden in tumoren en hoe ze het tumormilieu beïnvloeden. Omdat technologie om signaalmoleculen en hun effecten te volgen grotendeels afwezig was, behelst een deel van dit proefschrift de ontwikkeling van een set nieuwe technieken die het mogelijk maakt om cellen te kunnen identificeren die signalen hebben waargenomen. Door deze technieken te gebruiken wordt vervolgens in tumoren laten zien dat T cellen andere cellen op grote afstand kunnen bereiken via wijdverspreide signaal-gradiënten. Ook wordt laten zien dat niet alle T-cel-signalen zo ver reiken, en zeer kunnen verschillend in reikwijdte en kinetiek. Daarnaast wordt er in dit proefschrift ingegaan op de verschillende factoren die signaal verspreiding zou kunnen beïnvloeden, en hoe we deze het beste kunnen bestuderen. De resultaten in dit proefschrift verstrekken nieuwe kennis over de fundamentele werking van ons immuunsysteem en zouden bijvoorbeeld nuttig kunnen zijn voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische strategieën tegen kanker of infectieziektes, die erop gericht zijn om de verspreiding van signaalstoffen te beïnvloeden.  

 

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.