Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Neutrino's uit de ruimte & Het missende heelal

Datum
woensdag 22 maart 2023
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Van 15 februari t/m 29 maart bij Studium Generale: de lezingenreeks Expeditie deeltjesfysica!

Prof.dr. Ivo van Vulpen heeft verschillende gastsprekers uitgenodigd om ons allen kennis te laten maken met de wereld van elementaire deeltjes. Op 22 maart hebben we maar liefst twee sprekers te gast: dr. Dorothea Samtleben en prof.dr. Auke-Pieter Colijn. Zij zullen vertellen over twee spannende onderwerpen neutrino's en kosmische straling, en donkere materie.

Alle Studium Generale lezingen zijn gratis toegankelijk. Iedereen is van harte welkom vanaf 19:15 in Lipsiuszaal 019.

De lezing zal ook via een livestream te volgen zijn, zie hiervoor de Studium Generale website.

Dr. Samtleben zal vertellen over het neutrinodeeltje, een deeltje dat onderzoekers verder kan helpen met het vinden van de bronnen van mysterieuze straling uit de kosmos. Ook zal zij meer vertellen over de KM3NeT-telescoop, een onderwatertelescoop die momenteel op de bodem van de Middellandse Zee gebouwd wordt. Nederland is nauw betrokken bij de bouw van deze telescoop. In haar lezing zal Dorothea Samtleben vertellen hoe deze telescoop natuurkundigen helpt bij het ontrafelen van de geheimen van het neutrino en kosmische straling.

In deze lezing vertelt prof.dr. Colijn over donkere materie: de mysterieuze materie waar het heelal voor 85% uit bestaat. Misschien is het een nieuw elementair deeltje, dat tot nu toe aan alle waarnemingen is ontsnapt. Prof.dr. Colijn is een van de drijvende krachten achter het XENON-project, waarin er gejaagd wordt op dit deeltje. In deze lezing vertelt hij over dit experiment. Natuurkundigen zoeken naar het donkere materiedeeltje met behulp van een vat met vloeibaar gemaakt xenon-gas. Een donkere materiedeeltje dat botst tegen een xenon-atoomkern zorgt namelijk voor zeer karakteristieke lichtflitsen. Hiermee kunnen onderzoekers het bestaan van een nieuw deeltje zichtbaar maken. In deze lezing zal Auke-Pieter Colijn vertellen over de geschiedenis van de ontdekking van donkere materie en dieper ingaan op de bevindingen van het XENON-experiment.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.