Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Breaking Barriers, Personalizing Pathways - Psychological health and self-management of people with chronic kidney disease

  • C.K. Cardol
Datum
donderdag 16 maart 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Voor mensen met chronische nierschade (CNS) is het uitvoeren van zelfmanagementtaken zoals voldoende bewegen, gezond eten en niet roken—cruciaal. Veranderen van gezondheidsgedrag is echter moeilijk. Om patiënten hierbij te helpen, werd een eHealth-zorgpad ontwikkeld en geëvalueerd.

De resultaten geven verschillende inzichten in prioriteiten en zorgbehoeften van patiënten. Bij het naleven van aanbevelingen voor zelfmanagement ervaren mensen met CNS sterk uiteenlopende belemmeringen, waarvan psychische klachten een veelvoorkomende is. Daarom zijn gepersonaliseerde interventies nodig met screening en behandeling van zowel psychische klachten als suboptimale zelfmanagement, toegesneden op de specifieke belemmeringen en behoeften van de individuele patiënt. Het E-GOAL eHealth-zorgpad is een voorbeeld van zo’n gepersonaliseerde interventie, waarin cognitieve gedragstherapie wordt gecombineerd met zelfmanagementondersteuning.

Patiënten waren enthousiast over het eHealth-zorgpad. De interventie bleek in een gerandomiseerde studie echter niet effectief in het verminderen van psychische klachten in vergelijking met alleen reguliere zorg. Patiënten ervoeren wel verbeteringen op gebieden van functioneren en zelfmanagement waar ze zelf prioriteit aan gaven. Deze gemengde resultaten laten zien dat interventies op maat zouden kunnen worden aangeboden, met gepersonaliseerde uitkomsten die individueel betekenisvolle behandeldoelen en verbeteringen weergeven voor elke patiënt.

Promotor(en)

  • Prof.dr. A.W.M. Evers
  • Dr. S. van Dijk

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.