Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Advanced MRI in aortic pathology and systemic interactions

  • M.J.P. van Hout
Datum
donderdag 16 maart 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. H.J. Lamb
  • Prof.dr. M.J. Schalij

Samenvatting
Cardiovasculaire ziekte is de meest voorkomende doodsoorzaak wereldwijd. Derhalve is er grote behoefte aan accurate en efficiënte cardiovasculaire risicostratificatie om cardiovasculaire behandelingen te optimaliseren. De grote lichaamsslagader, de aorta, speelt een centrale rol in het cardiovasculaire systeem. De aorta transporteert bloed naar verschillende orgaansystemen en absorbeert tegelijkertijd de pulsatiele druk van de cardiale output. Verhoogde vaatstijfheid van de aorta is een marker voor vasculaire veroudering en is een onafhankelijke marker voor een verhoogd cardiovasculair risico. Daarnaast zijn vergrote aorta dimensies geassocieerd met een verhoogd risico op een scheur van de aorta. Beeldvorming middels MRI is in staat om accurate informatie te genereren over aorta morfologie, vaatstijfheid en bloedstromingspatronen.

In dit proefschrift hebben we de potentiële klinische toepasbaarheid van MRI parameters van aorta morfologie en functie in de beoordeling van cardiovasculair risico uitgebreid en zijn we verder gegaan in het ontrafelen van complexe systemische cardiovasculaire interacties middels MRI. We hebben hoognodige gestandaardiseerde methoden en referentiewaarden voor fundamentele MRI parameters van aorta morfologie en functie gedefinieerd, we hebben nieuwe methoden verkend om een MRI vaatstijfheid parameter (pulse wave velocity) meer toegankelijk te maken, we hebben de prognostische waarde van MRI parameters van aorta morfologie en functie geëvalueerd en hebben de systemische interactie van cardiovasculaire functie met obesitas alsook met het brein verkend. Deze studies dragen bij aan een toegankelijkere en accuratere cardiovasculaire risico inschatting, wat uiteindelijk kan leiden tot een gerichtere en betere cardiovasculaire behandeling.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.