Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Shaping innate immune responses: mechanisms that control type I interferon production

  • T. Oosenbrug
Datum
donderdag 12 januari 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. R.C. Hoeben
  • Prof.dr. S.I. van Kasteren

Samenvatting

Type I interferonen zijn cytokinen die een belangrijke rol spelen in de afweerreactie tegen binnendringende micro-organismen en kanker. De aanmaak van deze cytokinen activeert antimicrobiële processen, remt de vermenigvuldiging van virussen en tumorcellen, en zorgt voor het aantrekken en activeren van belangrijke immuuncellen. Overmatige of chronische productie van type I interferonen leidt echter tot ernstige (weefsel)schade, zoals zichtbaar in verscheidene auto-immuun en auto-inflammatoire ziektes. Voor een optimale immuunreactie is het dus belangrijk om de aanmaak van type I interferonen goed te reguleren.

Gedurende zijn promotieonderzoek bracht Timo Oosenbrug nieuwe moleculaire mechanismen waarmee de aanmaak van type I interferonen gereguleerd worden in kaart. De opgedane kennis vormt de benodigde basis voor de ontwikkeling van gerichte therapieën waarmee de aanmaak van type I interferonen naar behoefte versterkt of afgezwakt kunnen worden, om optimale bescherming tegen ziekteverwekkers en kanker te bieden en tegelijkertijd schadelijke effecten te beperken.

 

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.