Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Exploiting vulnerabilities induced by recurrent mutations in chondrosarcoma and giant cell tumour of bone

  • S. Venneker
Datum
dinsdag 10 januari 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. J.V.M.G. Bovée
  • Prof.dr. E.H.J. Danen

Samenvatting

Het chondrosarcoom en de reusceltumor van het bot zijn beide bottumoren die worden gekenmerkt door mutaties in specifieke genen: IDH1/IDH2 in het chondrosarcoom en H3F3A in de reusceltumor van het bot. Deze mutaties veroorzaken tumorgroei door de driedimensionale structuur van het DNA (ook wel epigenetica genoemd) aan te passen, wat vervolgens leidt tot een verandering in de (in)activatie van genen.

Patiënten met een chondrosarcoom of een reusceltumor van het bot worden normaal gesproken geopereerd om de tumor te verwijderen. Doelgerichte therapieën ontbreken momenteel voor het chondrosarcoom en kunnen nog verbeterd worden voor de reusceltumor van het bot, maar dit soort behandelmethodes zijn wel hard nodig voor patiënten voor wie het operatief verwijderen van de tumor geen mogelijkheid is.

Het doel van dit proefschrift was dan ook om nieuwe behandelstrategieën te ontdekken voor deze bottumoren, waarbij specifiek werd gekeken naar medicijnen die de veranderingen in het epigenoom zouden kunnen tegengaan. PARP- en HDAC-remmers, alleen of in combinatie met andere medicijnen, werden geïdentificeerd als veelbelovende doelgerichte therapieën voor het chondrosarcoom (PARP-remmers) of beide bottumoren (HDAC-remmers).

Daarnaast beschrijft dit proefschrift ook de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe en meer geavanceerde ziektemodellen (3D-celkweekmodellen), welke kunnen worden gebruikt om onderzoeksresultaten verkregen in modellen beter te vertalen naar daadwerkelijk nieuwe behandelingen voor patiënten.

 

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.