Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Workshop

Leidse geschiedenis in jouw batik van papier

Datum
donderdag 1 december 2022
Tijd
Serie
Geesteswetenschappen en Leiden2022
Locatie
Erfgoed Leiden en Omstreken
Boisotkade 2A
2311 PZ Leiden

Heb jij wel eens gehoord van de Leidsche Katoenmaatschappij? Hoewel het heel Leids is, is het toch een beetje een vergeten geschiedenis. Veel stof om over te vertellen dus. Tijdens deze middag leren we Batik begrijpen en gaan we er zelf mee aan de slag!

Batik is een manier om een geweven stof met verf van een decoratie te voorzien. Het maken van echte batik duurt dagen en is een ingewikkeld proces. De Leidsche Katoenmaatschappij (1756-1936) probeerde daarom afsnijroutes te nemen om de arbeidsintensieve en ambachtelijke kunst van het batikken te omzeilen. De fabriek van de Leidsche Katoenmaatschappij zat in de binnenstad van Leiden en de fabrikanten produceerden effen en bedrukt katoen voor de handel binnen Europa en de export naar AziĆ« en Afrika. Verspreid door het land zijn er interessante objecten te vinden die de verhalen over deze fabriek tot leven brengen.

Sabine Bolk neemt je deze middag mee op een eigen afsnijroute om Batik beter te leren begrijpen. Dit is niet om - zoals bij de Leidsche Katoenmaatschappij - winst te maximaliseren en de markt te verstoren, maar om ervoor te zorgen dat je tijdens het maken van jouw papieren (!) Batik lekker kunt luisteren naar de verhalen over de Leidsche Katoenmaatschappij. Dit wordt afgewisseld met verhalen over objecten van ons en van jou. Oh ja, kun je een stuk stof meenemen dat voor jou van bijzondere waarde is - iets van oma, iets van ver weg of juist dichtbij?

Meedoen is gratis, aanmelden is verplicht en bereidheid om samen in kleine groepjes te werken een must. Mail naar office@thingsthattalk.net om je aan te melden. 

Wil je nu al een beetje in de geschiedenis rondkijken? Lees dan alvast de verhalen op Things That Talk

Locatie: Erfgoed Leiden en Omstreken, Boisotkade 2A, 2311 PZ Leiden

Tijd: 13.30 - 17.30 uur. De koffie, thee & koek staan klaar om 13.00 uur.

Entree: Gratis, aanmelden per mail naar office@thingsthattalk.net. Er is plek voor maximaal 24 deelnemers, dus wees er snel bij!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.