Universiteit Leiden

nl en

Cursus

Cursus: vaardigheden argumentatieleer gelijk hebben en krijgen

Datum
vrijdag 2 december 2022
Tijd
Locatie
Oude Sterrenwacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

Over de cursus
Deze cursus biedt uitleg van de beginselen van argumentatietheorie en logica, met het oog op verbetering van argumentatieve slagvaardigheid. Immers: gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen. Bovendien kunnen drogredeneringen ten onrechte overtuigen.

Aan de orde komen:

  • Kleine catalogus van drogredeneringen, waaronder “spelen op de man in plaats van op de zaak” (ad hominem v. ad rem), verwisseling van noodzakelijke en voldoende voorwaarden en verwisseling van statistische met causale verbanden
  • Hoofd- en bijzaken in argumentatie
  • Beginselen van logica en hun praktisch belang
  • Argumentatieve problemen in feitenvaststelling en bewijs
  • Retorische slagvaardigheid
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.