Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Alle kennis begint met intuïties

Datum
dinsdag 6 december 2022
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Volgens de Amerikaanse filosoof Michael Huemer (1969) begint al onze kennis met een intuïtie. Een intuïtie is een directe intellectuele verschijning, niet een gevoel (al kan een gevoel wel onderdeel zijn van je intellectuele verschijning). Hoe weet je dat je nu deze tekst aan het lezen bent? Dat komt zo op je over. En waarom zou de wetenschapper denken dat er in haar experiment twee atomen op elkaar botsen? Omdat haar apparaat dat aangeeft en omdat zij de ervaring krijgt dat het apparaat dat aangeeft. Waarom denk je dat het eerste album van The Beatles zo goed is? Omdat dat zo op je overkomt. Dus waar we het ook over hebben—alledaagse uitspraken, wetenschap, esthetica—alles, letterlijk alles, begint met een intuïtie. Ik ga uitleggen waarom Huemers zogeheten ‘intuïtionisme’ filosofisch aannemelijk is en wat de (positieve) implicaties ervan zijn voor de kunst en voor de wetenschap.

Lees meer en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.