Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Diabetes: de komende 100 jaar

Datum
zaterdag 19 november 2022
Tijd
Toelichting
Inloop in de foyer is gratis, voor een bezoek aan CORPUS is een museumkaartje nodig.
Locatie
CORPUS - Reis door de Mens
Willem Einthovenstraat 1 2342 BH Oegstgeest 1
2342 Oegstgeest
Zaal
Museumfoyer

Het is inmiddels 100 jaar geleden dat insuline werd ontdekt als behandeling voor diabetes. Sindsdien is er een lange weg afgelegd in de diabeteszorg. Maar hoe zien de komende 100 jaar eruit? Wat kunnen we verwachten van de aankomende eeuw?

Sluit je aan bij echte wetenschappers en reis met een tijdmachine naar de toekomst. Ontdek hoe zij werken aan een op stamcellen gebaseerde behandeling voor diabetes type 1 en neem deel aan verschillende interactieve activiteiten en leer meer over diabetes. Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met CORPUS ‘Reis door het lichaam’ en is onderdeel van de CORPUS Kids Academy.

Bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten die laten zien hoe wetenschappers samenwerken om een celtherapie voor diabetes te ontwikkelen: 

  • Praat met echte wetenschappers over wat diabetes is en hoe het je lichaam beïnvloedt.  

  • Gebruik augmented reality om in een lichaam te zien waar de alvleesklier zit, een belangrijk orgaan dat alles te maken heeft met diabetes.  

  • Gebruik een microscoop, net zoals wetenschappers dat doen, om naar cellen te kijken.  

  • Bekijk spectaculaire computeranimaties om te zien hoe de alvleesklier groeit tijdens de menselijke ontwikkeling.  

  • Kijk hoeveel cellen je in 5 minuten kunt maken om je eigen celtherapie te maken van stamcellen, in het grote vloerspel 'begin als stamcel'.  

  • Hoor het verhaal van een echte wetenschapper over hoe een stamceltherapie voor diabetes gecreëerd wordt. Kom achter de potentie van stamcellen om verschillende cellen in het lichaam aan te maken, en hoe dit hoop schept voor een celtherapie voor diabetes. Daarnaast ontdek je de uitdagingen die het met zich meebrengt. 

Kortom: er valt van alles te ontdekken over diabetes en over stamcellen op deze dag! Zien we je in CORPUS op 19 november? 

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.