Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Raising the bar for classification and outcome assessment for clinical studies in axial spondyloarthritis

  • A.H.E.M. Boel
Datum
dinsdag 18 oktober 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. D.M.F.M. van der Heijde

Samenvatting

Dit proefschrift beschrijft verschillende onderzoeken naar axiale spondyloartritis, een chronische reumatische ziekte veroorzaakt door chronische ontsteking in de wervelkolom. De belangrijkste symptomen zijn chronische rugpijn (aanwezig voor ten minste 3 maanden) en stijfheid van de rug. In het eerste deel van dit proefschrift bieden we een internationaal perspectief op de classificatie van patiënten met axiale spondyloartritis. Aan de hand van verschillende aspecten van de classificatiecriteria belichten we het belang van wereldwijde toepasbaarheid van deze criteria. Aangezien classificatiecriteria ervoor zorgen dat dezelfde patiënten worden geselecteerd voor deelname aan klinische onderzoeken over de hele wereld, zou wereldwijde toepasbaarheid directe vergelijkingen mogelijk maken tussen onderzoeken die in verschillende geografische regio's zijn uitgevoerd. Evenzo maakt gestandaardiseerde beoordeling en rapportage van resultaten van diezelfde klinische onderzoeken directe vergelijkingen mogelijk tussen onderzoeken die verschillende behandelingen onderzoeken, of identieke behandelingen in populaties met een verschillende etniciteit of achtergrond, waarover in het tweede deel van dit proefschrift wordt gedebatteerd. Hierin beschrijven we het proces van de ontwikkeling van de standaard set meetinstrumenten voor axiale spondyloartritis, met name door de domeinen van de ASAS-OMERACT-standaard set voor ankyloserende spondylitis te updaten. In het laatste deel van dit proefschrift bespreken we gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven en beperkingen op het gebied van (werk)productiviteit bij patiënten met chronische rugpijn met een verdenking op axiale spondyloartritis.

 

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.