Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Wrongful moderation: regulation of internet intermediary service provider liability and freedom of expression

  • M. Klos
Datum
woensdag 21 september 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. P.B. Cliteur

Samenvatting:

Wrongful moderation gaat over de vraag hoe wet- en regelgeving online platforms een (negatieve) prikkel kan geven die invloed heeft op wat gebruikers kunnen plaatsen en ontvangen. Online diensten worden vaak bekritiseerd omdat zij nalaten illegale inhoud tegen te gaan. Ook worden deze diensten bekritiseerd als ze inhoud die niet illegaal is maar door de aanbieder als schadelijk wordt beschouwd wel modereren (bijvoorbeeld door te verwijderen).

In de Verenigde Staten van Amerika (VS) en de Europese Unie (EU) is en wordt wetgeving voorgesteld om dergelijke overregulering (het verwijderen van meer inhoud dan noodzakelijk) en onderregulering (het verwijderen van minder inhoud dan noodzakelijk) tegen te gaan.

In Wrongful moderation wordt ingegaan op de vraag of zowel deze overregulering als onderregulering veroorzaakt worden door juridische prikkels die voortkomen uit dergelijke wet- en regelgeving van overheden. Zorgt deze wet– en regelgeving voor een juridische prikkel om inhoud geplaatst door gebruikers sneller te verwijderen als illegaal, onrechtmatig of schadelijk terwijl dit niet noodzakelijk zo is? Of stimuleert dergelijke wet- en regelgeving juist tot minder moderatie door online diensten om aansprakelijkheid te voorkomen?

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.