Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Regulation of TGF-β signaling and EMT in cancer progression

  • J. Zhang
Datum
woensdag 15 juni 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. P. ten Dijke
  • Prof.dr. M. Wuhrer

Samenvatting

Communicatie tussen cellen is essentieel voor het correct functioneren van weefsels in het menselijk lichaam. In kanker is deze cellulaire communicatie verstoort, wat kan zorgen voor een ongeremde celdeling, verlies van groeiremming en migratie van cellen. De signaleringsroute geïnitieerd door Transforming Growth Factor betab (TGF-β) signaleringsmoleculen controleert veel processen in cellen, waaronder celdeling, celdifferentiatie en celmigratie. Disregulatie van TGF-βb signalering draagt bij aan de formatie en ontwikkeling van vele soorten kanker en het inhiberen van de TGF-βb signaleringsroute is dan ook een aantrekkelijke mogelijke therapie. Het onderzoek beschreven in dit proefschrift richt zich op het beter begrijpen van TGF-βb signalering. Het proefschrift beschrijft nieuwe fluorescerende hulpmiddelen, waarmee de activiteit en dynamiek van TGF-βb beter bestudeerd kunnen worden in vitro en in vivo. Daarnaast is de rol van TGF-βb in huidkanker, blaaskanker en baarmoederhalskanker onderzocht. De studies benadrukken de complexiteit van TGF-βb signalering en de noodzaak om TGF-βb signalering in verschillende contexten volledig te begrijpen. We hopen dat de nieuwe methodes en resultaten gepresenteerd in dit proefschrift therapieën gebaseerd op TGF-βb inhibitie kunnen verbeteren.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.