Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Exploring Ubiquitin and ISG15 Biology with Chemical Tools

  • J. Gan
Datum
dinsdag 7 juni 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. J.J. Neefjes

Samenvatting

Proteins play an essential role in almost all the processes of a living organism, and post-translational modifications (PTM) can regulate their structure, location, function, and fate. Ubiquitin and ISG15 are two of the most versatile and common PTM modifiers in mammalian cells. Aberrant modification of Ubiquitin and ISG15 in cells results in various diseases, such as cancers and microbial infections

This dissertation introduces the development of small-molecule inhibitors against ISG15 deconjugating enzyme USP18 and ubiquitin deconjugating enzyme OTUB2 separately, and the identification of USP16 as a dual deconjugating enzyme that cleaves Ubiquitin and ISG15 from substrates. These research achievements are supposed to deepen the understanding of biology, regulation, and biochemical mechanisms of Ubiquitin and ISG15 deconjugating enzymes, thus paving the way to deconjugating enzymes-targeted therapeutics development in the future.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.