Universiteit Leiden

nl en

Workshop

Kigo - Seizoenswoorden in Japanse haiku

  • Luisa Clark Homburg
  • Juliette Melenhorst
Datum
woensdag 4 mei 2022
Tijd
Serie
Geesteswetenschappen en Leiden2022
Locatie
Japanmuseum Sieboldhuis
Rapenburg 19
Leiden

Haiku-liefhebbers opgelet! Ben jij ook dol op Japanse gedichten? Misschien weet je zelfs al wat een haiku is en hoe je deze zelf kunt maken. Maar wist je dat in traditionele Japanse haiku ook vaak kigo voorkomen?

Kigo zijn seizoenswoorden in Japanse haiku waarmee naar een bepaald seizoen wordt verwezen. Dit kunnen gewoon de woorden ‘zomer’ of ‘lente’ zijn, maar vaak wordt in een haiku een woord uit de natuur gebruikt om naar een seizoen te verwijzen. Zo staat ‘sneeuw’ voor winter en ‘kersenbloesem’ voor de lente.

In deze workshop zullen jullie alles leren over het gebruik van kigo in traditionele Japanse haiku. Ook ga je zelf met Japanse kigo aan de slag! Samen met Japan-experts Sanne, Luisa en Juliëtte zal je eerst oefenen hoe je woorden zoals de seizoenen in het Japans schrijft, en mag je jouw eigen haiku-papier versieren die past bij jouw favoriete kigo. Uiteindelijk zal je met een prachtig eigengemaakte haiku geschreven in het Japans naar huis gaan!

Deze workshop is voor iedereen vanaf 8 jaar.

Klik hier om je aan te melden!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.