Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Neuroimmune guidance cues in vascular (patho)physiology

  • D. Vreeken
Datum
dinsdag 26 april 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. A.J. van Zonneveld

Samenvatting:

Het bloedvatenstelsel is essentieel voor de verdeling van voldoende zuurstof en voedingstoffen door het hele lichaam. Daarnaast zorgt het ook voor circulatie van o.a. hormonen en afweercellen. Het goed functioneren van het bloedvatenstelsel is daarom van groot belang om hart en vaatziekten te voorkomen. De laatste jaren zijn er steeds meer factoren bekend geworden die dit proces lijken te verstoren, zoals roken en overgewicht. Ook bepaalde genetische afwijkingen kunnen de gezondheid van onze bloedvaten en daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten beïnvloeden.

In dit proefschrift wordt de rol van een bepaalde groep eiwitten, de Neuronal Guidance Cues (NGCs), in de ontwikkeling van atherosclerose, één van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten, bestudeerd. In atherosclerose hopen vetten en immuun cellen zich op in de bloedvatwand wat leidt tot vernauwing of zelfs scheuren van de bloedvaten. Met verschillende experimenten hebben wij aangetoond dat NGCs een belangrijke rol spelen in de bloedvatwand en verschillende atherosclerose-gerelateerde processen kunnen beïnvloeden. Zo beïnvloedt PlexinA4 de doorlaatbaarheid van bloedvaten terwijl de Eph receptor B2 belangrijk is voor de migratie van immuun cellen door de bloedvatwand. Daarnaast laten we zien dat genetische variaties in Eph receptor B4, EphrinB2 en Netrin-1 een effect hebben op verschillende atherosclerose-gerelateerde processen en daarmee het ontstaan van hart- en vaatziekten zouden kunnen beïnvloeden.
De resultaten van dit onderzoek geven nieuwe inzichten in het functioneren van het bloedvatenstelsel en mogelijke nieuwe behandelopties in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.