Universiteit Leiden

nl en

Promotie

ALL-IN meta-analysis

  • J.A. ter Schure
Datum
donderdag 7 april 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. P.D. Grünwald

Samenvatting:

Wetenschappelijke kennis vermeerdert zich veel te inefficiënt. Het is vaak een lappendeken van onderzoeksbijdragen zonder gezamenlijke afstemming. Met name in klinische trials (zogenaamde RCT’s) zijn de vervolgstudies die worden gedaan niet altijd het meest beloftevol. Ook zijn ze niet altijd ontworpen voor de extra bewijslast die nodig is. Is dat wel het geval, dan maakt standaard statistiek het onmogelijk om met die slimmigheden rekening te houden.

Dit proefschrift gaat over het stapelen van wetenschappelijke inzichten, over de statistische problemen met standaard methodes (accumulation bias) en over nieuwe statistische methodes om het beter te doen. We kunnen resultaten efficiënt samen nemen in zogenaamde meta-analyse door ALL-IN te gaan. Wetenschap is namelijk altijd een gok: aan het begin van een nieuwe studie is er weinig zekerheid. Maar gokken kan strategisch, en voor klinische trials kunnen we eerdere resultaten gebruiken om te bepalen of de nieuwe studie noodzakelijk is en optimaal ontworpen.

ALL-IN meta-analyse kan wetenschappers helpen om onderzoek te prioriteren, nieuwe resultaten te interpreteren in de context van wat er al is, en zo efficiënt hun gok te wagen met nieuw onderzoek. Zogenaamde Research Waste (onderzoeksverspilling) tegengaan dus. Maar er zijn meer voordelen. ALL-IN meta-analyse kan bottom-up samenwerking bevorderen. Statistische resultaten worden eenvoudiger om te communiceren. Bovendien stelt ALL-IN meta-analyse centraal dat wetenschap niet om individuele papers zou moeten gaan. Met ALL-IN meta-analyse wordt het weer een voortdurend proces van tussentijdse resultaten, noodzakelijke beslismomenten en communicatie tussen vakgenoten.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.