Lezing | Rudolf van Lier Lezing 2022

Suriname van een plurale naar een multiculturele samenleving. Een reflectie op de ontwikkeling van de Surinaamse multi-etnische en multiculturele samenleving van 1945 tot 2020

• Dr. Maurits Hassankhan
  • Dr. Ellen Neslo
  • Dr. Paul Tjon Sie Fat
vrijdag 4 februari 2022
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
019

Maurits Hassankhan is als docent geschiedenis verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Als onderzoeker heeft hij zich toegelegd op de bestudering van de politieke geschiedenis van Suriname en etnische relaties na 1945 en op de geschiedenis van de Hindostaanse migratie naar Suriname vanuit het perspectief van contractarbeid en diasporavorming. Hassankhan was namens de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) lid van de Nationale Assemblee van Suriname (2000-2005) en minister van binnenlandse zaken in het kabinet Venetiaan III (2005-2010).

• 19.00 uur: Inloop
  • 19.30 uur: Welkomstwoord namens de Werkgroep Caraïbische Letteren door Peter Meel
  • 19.40 uur: Rudolf van Lier Lezing, getiteld Suriname van een plurale naar een multiculturele samenleving. Een reflectie op de ontwikkeling van de Surinaamse multi-etnische en multiculturele samenleving van 1945 tot 2020, uitgesproken door Dr. Maurits Hassankhan
  • 20.20 uur: Reactie door referenten Dr. Ellen Neslo (onderzoeker bij het Instituut Cultuurgeschiedenis van de Universiteit Utrecht) en Dr. Paul Tjon Sie Fat (onafhankelijk onderzoeker)
  • 20.35 uur: Discussie met de zaal
  • 21.50 uur: Sluiting

Het programma begint om 19.30 uur precies.

Rudolf van Lier Lezing

De tweejaarlijkse Rudolf van Lier Lezing wordt georganiseerd door de Werkgroep Caraïbische Letteren. R.A.J. van Lier was van 1949 tot 1980 buitengewoon hoogleraar in de sociologie en cultuurkunde van Suriname, de Nederlandse Antillen en het Caraïbisch gebied aan de (Rijks)Universiteit Leiden.

Aanmelden

Indien u de lezing wenst bij te wonen, kunt u zich tot 28 januari 2022 aanmelden via deze aanmeldlink. U kunt maximaal twee mensen aanmelden. Vragen kunt u aan ons richten via: vanlierlezing@hum.leidenuniv.nl. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen via het e-mail adres vanlierlezing@hum.leidenuniv.nl.

Locatie

De lezing zal plaatsvinden in het Lipsiusgebouw van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, zaal 019 (begane grond), Cleveringaplaats 1 te Leiden.

Het fysiek doorgaan van deze lezing is onder voorbehoud. Corona maatregelen kunnen ons noodzaken om voor een online alternatief te kiezen.