Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren in NRC over cyberaanvallen EU

Door recente cyberaanvallen op instituties binnen en buiten Europa groeit het vermoeden steeds sterker dat achter de aanvallen wellicht een politieke motivatie schuilt. Jelle van Buuren van het Institute of Governance and Global Affairs (ISGA) verscheen in het NRC om te bespreken of er sprake kan zijn van een cyberoorlog.

In het artikel stelt van Buuren dat het moeilijk is om te stellen dat er sprake is van een oorlogsachtige situatie, aangezien oorlogsvoering tegenwoordig steeds meer een 'hybride' vorm aanneemt. Dit omdat de juridische scheidslijn tussen vrede en oorlog niet meer zo duidelijk is als vroeger. Hierdoor is het ook moeilijker om te bepalen in hoeverre men kan terugslaan en wie er verantwoordelijk kan worden gehouden voor de aanval. 

Het volledige artikel is hier te lezen. 

This website uses cookies.  More information.