Universiteit Leiden

nl en

Conference

boekpresentatie & symposium “Indische Adel”

Date
Friday 7 June 2024
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Room
Telders Auditorium

Op vrijdag 7 juni om 15:30 vindt de boekpresentatie plaats van het boek Indische adel van Egbert Fortuin in de vorm van een symposium over Indische familiegeschiedenis. Inloop vanaf 15:00. Aanmelden verplicht. Na afloop van het event is er een borrel in de Brasserie van het Academiegebouw, waar u het boek ook kunt aanschaffen.

Indische Adel is een uniek en tegelijkertijd herkenbaar relaas over het “Indisch worden” van een Hollandse familie. In 1816 werd Aegidius van Braam uit Delft in de adelstand verheven. In 1939 overleed Sophia, het laatste familielid met een adellijk predicaat, in Jogjakarta. Zij was anders dan haar grootvader Aegidius een gekleurde vrouw. Hoe kwam het dat de familie Van Braam het adellijke predicaat verloor? Had dit te maken met hun huidskleur? 

De zoektocht van Egbert Fortuin naar de geschiedenis van de familie Van Braam, hun nazaten en andere Indische adellijke families voert naar de hogere kringen van Nederland en Nederlands-Indië. We lezen over avontuur en rijkdom, racisme en willekeur, slavernij en wreedheid, goede en slechte keuzes, geluk en noodlot maar ook over verdriet en weemoed. Het vertelt de geschiedenis van witte en donkere jonkheren en jonkvrouwen en hun Indische nazaten. En van hun Indonesische vrouwen en voormoeders die altijd een belangrijke rol speelden in de familieverhalen. 

Aanmelden

Dit evenement is gratis toegankelijk. Wel vragen wij om je aan te melden. Bij aankomst kun je vrij plaatsnemen. Aanmelden voor boekpresentatie & symposium “Indische adel” hier

Programma

De presentatie bestaat uit een tweetal korte lezingen van experts op het gebied van het thema van het boek en een interview met de auteur over het boek door Maarten Fornerod van de Indische Genealogische Vereniging:

15:00 Deuren geopend
15:30-15:35 Welkom door Egbert Fortuin
15:35-16:00

Indische adel en de Hoge Raad van Adel
Conrad Gietman, historicus gespecialiseerd in adelsgeschiedenis

16:00-16:25

De rol van vrouwen in Indische familiegeschiedenissen
Suze Zijlstra, historica gespecialiseerd in Indische familiegeschiedenis

16:25-17:00 Interview met Egbert Fortuin over zijn boek Indische adel door Maarten Fornerod van de Indische Genealogische Vereniging.
17:00 Borrel, Brasserie Academiegebouw en mogelijkheid tot aanschaffen boek
This website uses cookies.  More information.