Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Republiek op drift?

  • J.A. Janssen
Date
Thursday 16 February 2023
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. H. te Velde

 

Summary

In mijn proefschrift heb ik aan de hand van twee grote politieke crises (het boulangisme en het Panamaschandaal) aan het einde van de negentiende eeuw de kritiek van twee republikeinse kranten (Le Petit Journal en Le Temps) op het politieke stelsel van de Franse Derde Republiek onderzocht. Dat die kritiek in ruime mate werd geuit door principiële medestanders van de republiek was al een interessante vaststelling op zich. Qua inhoud verschilde de kritiek met de gekozen kranten, deels als gevolg van een uiteenlopende perceptie van de politieke crises.

Terugkerende thema's waren onder meer het verwijt richting afgevaardigden dat zij het voor hun eigen- of groepsbelang deden; dat ze niet over de voor democratie vereiste mentaliteit beschikten en evenmin een duidelijke notie hadden van het algemeen belang. In het geval van Le Petit Journal neigde de kritiek soms naar xenofoob, identitair populisme. Aldus heeft mijn onderzoek aangetoond dat ook de eerste institutionele parlementaire democratie van West-Europa al met kritiek kampte die ons anno 2023 bekend voorkomt; dat die kritiek een wezenlijk onderdeel is van het democratische discours.

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

+31 (0)71 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.