Logo Universiteit Leiden.

nl en

Platentektoniek

Aardbevingen, vulkanen en schuiven van continenten

De aarde is een zeer dynamische planeet. Niets ligt dan ook meer op dezelfde plaats als miljoenen jaren geleden. Hele continenten verschuiven ten opzichte van elkaar, oceanen verdwijnen en nieuwe ontstaan. De ontdekking hiervan, het begrip hoe dat allemaal komt en welke drijvende krachten hierachter zitten, zijn pas 60 jaar oud. In het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw groeide een verklarende theorie die bekend is geworden onder het begrip “platentektoniek en oceaanbodemspreiding”.

Al veel eerder hadden geologen en anderen theorieën voor het voorkomen van aardbevingen en vulkanen en om de processen die gebergteketens veroorzaken te begrijpen. Geen van die theorieën was bevredigend en zag niet het verband tussen die verschillende verschijnselen. Pas in de hoogtijdagen van de koude oorlog kwamen er zoveel nieuwe gegevens vrij dat met wereldwijd enthousiasme de nieuwe theorie van de platentektoniek en oceaanbodemspreiding werd geaccepteerd.

De bodem van de oceanen was een van de sleutels die tot de theorie van platentektoniek en oceaanbodemspreiding heeft geleid (kaart ontwikkeld door Lamont Geological Observatory ism National Geographic)

In vier hoorcolleges zullen het ontstaan, de achtergronden en de nieuwste ontwikkelingen van deze theorie worden belicht. Dan begrijpen we ook waarom in Nederland de kans op een zware aardbeving gering is en dat onze enige werkende vulkaan op Saba ligt, waarom de vulkanen van Indonesië zo gevaarlijk explosief zijn, terwijl je er op Hawaii rustig naar kan staan kijken.

Met de kennis van nu is het ook steeds beter mogelijk reconstructies te maken van de wereldkaart zoals die er honderden miljoenen jaren geleden heeft uitgezien.

Data, tijden, locatie

4 dinsdagen
10, 17, 24, 31 okt 2023
11.15-13.00 uur
Leiden

Leo Minnigh

De docent dr. Leo Minnigh studeerde geologie in Leiden. Hij was visiting professor in Brazilië, heeft bij verschillende geologische adviesbureaus gewerkt en was wetenschappelijk informatie-specialist aardwetenschappen bij de TU Delft. In 2004 verscheen van zijn hand het boek Inventief probleemoplossen.

Hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen.

Korte samenvattingen.
Powerpoints na het college.

Colleges € 160,- (incl. koffie/thee)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.