Logo Universiteit Leiden.

nl en

Pianosonates van Mozart

De geniale eenvoud van een operacomponist

Mozart, zelf een virtuoos pianist, schreef 102 werken voor klavier waaronder achttien sonates. Voortbouwend op de muziek van Haydn heeft Mozart de klassieke pianosonate weer verder ontwikkeld. Ze waren bedoeld voor onderwijs en om zelf te schitteren voor vorsten, adellijke maecenassen en het Weense concertpubliek. Mozarts klaviermuziek is nooit volledig abstract maar heeft altijd een affectieve en humane kant. Om die muziek werkelijk te kunnen doorvoelen moeten we dan ook proberen haar affecten te doorgronden.

Experimenteel zijn Mozarts sonates niet. Ze combineren twee voorname stromingen uit zijn tijd: de galante stijl en de Sturm und Drang. Hun structuur bezit een klassiek evenwicht waarin extreem dramatische tegenstellingen zoals bij Beethoven ontbreken. Even belangrijk is daarnaast de cantabile melodie waarin we direct de operacomponist Mozart herkennen.

Tijdens deze eendaagse cursus zal Marcel Worms eerst een algemene inleiding over de sonatevorm geven en de muzikale stijl van Mozart beschrijven. Daarna behandelt hij een aantal sonates meer in detail waarbij naast een vormanalyse ook interessante harmonische aspecten aan de orde zullen komen. Tot besluit zal hij een drietal complete sonates uitvoeren: KV 310, de meest dramatische en KV 333, de meest galante sonate waarna in de virtuoze sonate KV 576 Mozarts late kennismaking met de polyfonie van Bach tot uitdrukking komt.

  1. de sonatevorm
  2. Mozarts stijl in zijn pianosonates
  3. bespreking van een aantal sonates, o.a. analyse van de vorm, harmonische aspecten en de ontwikkeling in de tijd van hun stijl d.uitvoering van drie complete pianosonates

Marcel Worms is klassiek pianist met een breed repertoire. Eerder gaf hij voor HOVO college over Bachs Wohltemperierte Klavier en over diens Goldbergvariaties.

Praktische informatie

vrijdag 30 augustus
11-13 uur en 14-16 uur
(U volgt drie uur college en één uur recital)
Leiden, Emile van Leenen pianohandel, bovenzaal

Hoorcollege met ruimte voor vragen.
Aan het einde van de serie een recital.

Thuis studeren is niet nodig. Beluistering vooraf van de sonates wordt geadviseerd.

Kennis van het notenschrift is noodzakelijk. 

Enige kennis van de muziektheorie (intervallen, mineur/majeur, drieklanken, toonsoorten) is nuttig maar niet strikt noodzakelijk. Het overgrote deel van de te behandelen stof is ook zonder die kennis te begrijpen.

Partituur van de pianosonates van Mozart (eventueel gratis te downloaden op IMSLP)

Colleges en recital € 98,- (incl. koffie/thee)

 

U krijgt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur.
U ontvangt na verzending van een ingevuld formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

>Digitaal aanmelden.

De mogelijkheden om aan te melden met korting of met een fanpas voor grootverbruikers/veelplegers vindt u op de pagina Aanmelden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.