Logo Universiteit Leiden.

nl en

De mooiste resultaten van de Hubble en de James Webb Ruimte Telescopen

U heeft ongetwijfeld veel prachtige opnamen van de Hubble en James Webb Space Telescopes in de media gezien, vaak met een korte beschrijving. Maar wat is daarmee ontdekt en wat hebben we daarvan geleerd?

De Hubble en de James Webb hebben ons een nieuwe kijk gegeven op het heelal en al die wonderlijke processen die zich daar afspelen. Of het nu gaat over de geboorte en dood van sterren, de vorming van planeten bij andere sterren, explosies van sterren: over al die onderwerpen hebben we nieuwe en soms heel verrassende zaken geleerd. Maar we hebben ook geleerd dat botsingen tussen melkwegstelsels (verzamelingen van miljarden sterren) eerder regel zijn dan uitzondering. Daaruit leerden we hoe ons eigen melkwegstelsel ontstaan is. We zien de gevolgen van zwarte gaten die gas in hun omgeving opslokken en uitspuwen! We zien ook hoe kort na de oerknal de eerste sterren en melkwegstels geboren werden. En nog veel meer!

De eerste opname van sterrenstelsels in het verre heelal door de James Webb Ruimte Telescoop, met daarop de verste stelsels op een afstand van meer dan 13 miljard lichtjaar 12 juli 2022 (bron: nasa.gov)

Inhoud

In deze cursus laat Henny Lamers u aan de hand van spectaculaire opnamen zien wat de Hubble Ruimte Telescoop ons geleerd heeft over allerhande astronomische verschijnselen in het heelal.
Onderwerpen die aan bod komen:
- de bouw en werking van de Hubble en de James Webb: waarom zijn ze zo bijzonder?
- onderzoek naar planeten in ons Zonnestelsel en bij andere sterren: zijn onze planeten uniek?
- het ontstaan van sterren: waar en hoe en hoelang duurt dat?
- het einde van sterren en hun restanten: supernova explosies, witte dwergen, pulsars en zwarte gaten.
- botsingen en samensmeltingen melkwegstelsels: met schitterende choreografieen.
- vluchtende melkwegstelsels en de uitdijing van het heelal na de oerknal.
- de eerste resultaten van de James Webb Space Telescoop, de opvolger van de Hubble.
- onverwachte ontdekkingen.

8 donderdagen
maart: 2 ,9 ,16 ,23 ,30
april: 6
mei: 
4 ,11
15.15-17.00 uur
Leiden

Werkvorm

Hoorcolleges met ruimte voor vragen.
Thuis ca 2 uur studeren per bijeenkomst.
Voorkennis van de sterrenkunde of natuurkunde is niet nodig, enkel een dosis nieuwsgierigheid. De cursus is voor iedereen te begrijpen.

Studiemateriaal

Een paar dagen voor elke bijeenkomst ontvangen de cursisten de digitale hand-outs van de komende les.

Colleges en hand-outs € 305 (incl. koffie/thee)

Docent

Prof. dr. Henny J.G.L.M. Lamers (Huissen 1941) is emeritus hoogleraar sterrenkunde aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam. Lamers gaf gastcolleges in veel landen binnen en buiten Europa, o.a. in Italie, Chile en Korea, en was NASA-adviseur over de Hubble Ruimte Telescoop.   
Hij is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen en erelid van de American Astronomical Society. Er is een planetoide naar hem genoemd. En hij gaf meer dan 600 populaire lezingen over de hele wereld en HOVO cursussen in Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Leiden. Henny Lamers is een meester in het eenvoudig uitleggen van moeilijke zaken. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.