Logo Universiteit Leiden.

nl en

De wonderlijke evolutie van korstmossen

Deze colleges zijn voltekend; u kunt alleen nog aanmelden voor de wachtlijst.

Korstmossen zijn alom tegenwoordig, zowel in de natuur als in de stad. Maar wat voor soort organisme is het eigenlijk? Wetenschappers typeren korstmos als een samengesteld organisme, een samenleving tussen een schimmel en een of meer partners die binnen in het schimmelweefsel leven. Een korstmos is daarmee eigenlijk meer een kolonie dan een individu. En ze zijn ook nog eens onsterfelijk!

In de colleges verkennen we eerst de vormenwereld van de korstmossen, van de saaie dooiermossen tot aan de schilderachtige bekermossen. Daarna duiken we in het binnenwerk van een korstmos om te kijken hoe zij functioneert. Vervolgens gaan we na hoe korstmos ontstaan kan zijn in de evolutie, een onderwerp waarover nog veel onduidelijk is. In het derde college bespreken we de belangrijke rol die korstmossen als pioniersoort spelen in de ecologie. Ten slotte komen in de laatste les de verschilende manieren aan bod waarop wij gebruik maken van korstmos, van verfstof tot aan indicatorsoort voor luchtkwaliteit. 

Korstmossen op de stoepstenen. foto: Cunie Sleijpen

2 februari
Wat zijn korstmossen en welke vormen zijn er te onderscheiden. En wat zijn de manieren van voortplanting van een korstmos. In deze les leren we een aantal termen waarmee we een korstmos kunnen beschrijven.

16 februari
Korstmossen zijn een samenleving van verschillende partners. Wat zijn die partners en hoe zit die samenleving in elkaar? Hoe zijn korstmossen mogelijk ontstaan in de evolutie.

23 februari
Welke rol spelen korstmossen in de ecologie. Korstmossen zijn typische pioniersoorten van ecosystemen. En korstmossen als leefwereld voor talloze andere organismen.

1 maart
Manieren van gebruik van korstmossen. Korstmossen als voedsel, medicijn of verfstof. Kortsmossen als indicator voor luchtkwaliteit.

Docent

Drs. Arend Wakker is van origine geoloog maar heeft zich ontwikkeld tot plantenkenner en botanisch rondleider. Hij heeft bij de Amsterdamse hortus de evolutiecursus 'van Alg tot Orchidee' ontwikkeld, die hij ook in Leiden en Hilversum heeft gegeven. Bij het IVN-Amsterdam is hij natuurgids en docent.
 

Praktische informatie

4 vrijdagen
2, 16, 23 feb
1 mrt
10.30-12.30 uur

Leiden, Hortus botanicus

Hoorcollege met excursies

10.30-11.45 hoorcollege
koffiepauze
12.00-12.30 tuinbezoek om steeds een paar korstmossen te leren onderscheiden. Bij regenachtig weer doen we dat binnen met een paar uitgezochte handstukken.

Thuis ca. 2 uur lezen per bijeenkomst.
De docent gaat uit van een basiskennis biologie.

Literatuurlijst voor wie verder wil lezen.
Powerpoints in pdf-bestanden, na de colleges.

Colleges en studiemateriaal € 168,- (incl. thee/koffie)

U krijgt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur.
U ontvangt na verzending van een ingevuld formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

>Digitaal aanmelden.

De mogelijkheden om aan te melden met korting of met een fanpas voor grootverbruikers/veelplegers vindt u op de pagina Aanmelden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.