Logo Universiteit Leiden.

nl en

De totalitaire verleiding

Politieke religies van de twintigste eeuw

De twintigste eeuw is de eeuw van extreme ideologieën en grootschalig politiek geweld. Totalitaire denkbeelden en regimes waren verantwoordelijk voor oorlog, geweld, onderdrukking en genocide. In Europa waren de voornaamste vertegenwoordigers van het totalitarisme de Sovjet-Unie, het Italië van Mussolini en Hitler-Duitsland. Omdat deze landen aanvankelijk succesvol waren en zelfs immuun leken te zijn voor de economische wereldcrisis, zagen veel mensen deze systemen als een alternatief voor de democratie.

Het leek alsof deze politieke systemen alle problemen van de moderne massamens konden oplossen. Veelal leggen historici en politicologen de nadruk op de onderdrukking van de bevolking door deze dictaturen. Maar dat is een wat beperkte kijk. Deze regimes hadden ook een verleidelijke kant: namelijk de belofte van een heilstaat, solidariteit en niet te vergeten welvaart. Het was de belofte van een Volkswagen en niet de Gestapo die de Duitsers loyaal aan Hitler lieten zijn.

Maar omdat er ook nu, na de val van de Sovjet-Unie, nog gevaren die de democratie bedreigen, zal deze cursus afsluiten met een analyse van populisme, politiek islamisme en klimaatfundamentalisme.

Dekoelakisatie door Stalin, poster 1929-30

Docent

Dr. Willem Melching was tot 2020 als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Begin jaren tachtig woonde hij enkele jaren in West-Berlijn. Hij publiceert geregeld over de Duitse geschiedenis in de twintigste eeuw en levert commentaren op ontwikkelingen in ons buurland.

Hij was redacteur van een drietal delen in de serie Ooggetuigen en schreef boeken over de opkomst en ondergang van Hitler en over zijn spindoctor Goebbels. Interessant ivm deze HOVO-reeks is zijn boek Adolf Hitler, Prometheus 2013 (ISBN 9789035138414). Onlangs verscheen van Melching De zelfdenker. Karel van het Reve 1921-1999

Praktische informatie

8 bijeenkomsten
4 maandagen en 4 woensdagen
5, 7, 12, 14, 19, 21, 26, 28 feb
13.15-15.00 uur
Leiden

Hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen.

Thuis ca. 2 uur lezen per bijeenkomst.

Reader van artikelen (digitaal).
Powerpoint wordt alleen gebruikt in het college over kunst.

Colleges en studiemateriaal € 321 (incl. koffie/thee)

U krijgt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur.
U ontvangt na verzending van een ingevuld formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

>Digitaal aanmelden.

De mogelijkheden om aan te melden met korting of met een fanpas voor grootverbruikers/veelplegers vindt u op de pagina Aanmelden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.