Logo Universiteit Leiden.

nl en

Glans en Geluk

Ornament en ambacht in islamitische kunst

Begin september opent het Gemeentemuseum in Den Haag haar nieuwe tentoonstelling Glans en Geluk. Kunst uit de Wereld van de Islam. Dit biedt een uitgelezen kans om samen een groot deel van de belangrijke kunsthistorische collectie van het Gemeentemuseum in samenhang met bruiklenen uit andere Nederlandse musea te ontdekken. In de colleges vormen geselecteerde voorwerpen uit de tentoonstelling, zoals Moorse tegeltableaus met geometrische patronen, kannen versierd met Arabische kalligrafie en spelende musici, en miniaturen die scènes uit Perzische poëtische werken verbeelden, het uitgangspunt voor een kijk- en ontdekkingstocht naar de belangrijkste decoratiemotieven op islamitische kunst en hun symbolische en culturele betekenis. We onderzoeken de grote rol en het hoge belang van kalligrafie, en we bespreken de invloed van het beeldverbod dat altijd met islamitische kunst wordt geassocieerd. We kijken naar raakpunten en uitwisseling: kunsttechnieken en decoratievormen werden niet alleen binnen de islamitische wereld gedeeld en overgenomen maar door handel, diplomatie, pelgrimage en oorlogen uitgewisseld tussen de islamitische wereld en Europa. Ook is er aandacht voor de rijke traditie van Perzische poëzie en de verbeelding ervan in miniaturen en op vaatwerk. Bovendien krijgt u een indruk van de diverse muziektradities die de wereld van de islam rijk is.

Voorwerpen uit de tentoonstelling Glans en Geluk vormen het uitgangspunt van deze reeks. Hun ornamentiek en maakwijze leidt ons naar andere hoogtepunten in de islamitische kunst.

Tegel uit Iran, ca. 1450

Opzet van de colleges

2, 16 en 30 oktober en op 13 november: dr. Luit Mols behandelt op islamitisch aardewerk en tegels behandelen, en miniaturen. Ze bespreekt de iconografie en de rol van kalligrafie. Bovendien zal ze de uitwisseling met de westerse wereld van kunsttechnieken en decoratievormen in de loop van eeuwen op een rij zetten.
9 okt: rondleiding in het Gemeentemuseum Den Haag door Luit Mols

Gastcolleges

  • 23 okt: dr. Asghar Seyed Gohrab over woord en beeld en de achtergronden van de verhalen uit de Perzische poëtische traditie zoals de Shahnama, Layla en madjnun, en Mathnawi van Rumi.
  • 6 nov: dr. Anne van Oostrum over islamitische muziek en over muziekinstrumenten uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag

De inhoud van de colleges sluit nauw aan bij de expositie.

Dr. Luit Mols is oprichter van Onderzoeksbureau Sabiel voor islamitische kunst en cultuur. Zij werkt als gastconservator voor verschillende musea en ministeries en doceert islamitische kunst aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is regelmatig in het Midden-Oosten voor onderzoek en inspiratie.

Website van Luit Mols.

Dr. Asghar Seyed-Gohrab is universitair hoofddocent Perzische talen en culturen aan de Universiteit Leiden.

Asghar Seyed-Gohrab op de website van de Universiteit Leiden.

Dr. Anne van Oostrum is universitair docent Musicologie (Midden-Oosten), Universiteit van Amsterdam.

7 dinsdagen
2, 9, 16, 23,
30 okt; 6, 13 nov
11.15-13.00
Den Haag

Hoorcolleges met vragen, discussie.
Een rondleiding door de tentoonstelling Glans en Geluk in het Gemeentemuseum, Den Haag
Thuis ca. 2 uur studeren per bijeenkomst. 

Korte literatuurlijst voor wie verder wil lezen.
Powerpoints worden niet beschikbaar gesteld.

Aanbevolen literatuur

  • De tentoonstellingscatalogus waarin alle voorwerpen die op de tentoonstelling te zien zijn worden afgebeeld.
  • Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van islamitische kunst zijn er verschillende betaalbare handboeken zoals Robert Hillenbrand, Islamic Art and Architecture, Londen 1999 ( herdruk 2010); Jonathan Bloom en Sheila Blair, Islamic Arts, Londen 1997. Een nieuwe, veel kostbaarder, uitgave is van Barry Flood en Gülru Necipoğlu (red.), A Compendium to Islamic art and architecture, Wiley 2017.
  • Voor wie geïnteresseerd is in ornament, is er een mooie uitgave door Gülru Necipoğlu en Alina Payne (red), Histories of Ornament. From Global to Local, Princeton 2016.

Colleges € 232,50
Met HOVO-fan-pas € 29,50

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie