Logo Universiteit Leiden.

nl en

Keizer Augustus en zijn PR

De vele veroveringen van Rome leidde uiteindelijk in de eerste eeuw vC tot grote instabiliteit, onderling gekonkel tussen de machtigste mannen, verschillende coalities, proscripties, moord en burgeroorlog. Na de nederlaag van Cleopatra en Marcus Antonius (31 vC) kon Octavianus zich de uiteindelijke overwinnaar noemen. De senaat gaf hem de titel Augustus (verhevene). Augustus ging er prat op dat hij het bakstenen Rome herbouwde tot een stad van marmer! Bij al zijn verfraaiings- en bouwactiviteiten en zijn andere maatregelen (wetgeving) wilde hij vooral de vrede, de pietas (vroomheid ten opzichte van de goden), de grootsheid van de openbare ruimte en de gewoonten van de voorvaderen benadrukken. Deze collegereeks geeft een beeld van een man die de macht van woord én beeld goed begreep. Hij gebruikte woord én beeld om het grote rijk te hervormen, zijn ideeën te verspreiden én zijn gewelddadige verleden als Octavianus te 'vergeten'. Uiteraard ook aandacht voor belangrijke tijdgenoten van Augustus, schrijvers en familieleden die allen in meer of mindere mate hebben bijgedragen tot de keizerlijke PR. 

Keizer Augustus (foto (c) Conens en Van Wiechen)

6 online colleges, die elk bestaan uit twee of drie opnames; ze worden één voor één gepubliceerd op donderdagochtend: 20 en 27 oktober, 3, 10, 17 en 24 november.

U kunt de colleges op computer, tablet of smartphone bekijken op een tijd die u uitkomt. De opnames blijven zichtbaar tot 31 december 2022.

Werkvorm

Webinars: online colleges met beeldpresentatie. U kunt via e-mail of chat vragen stellen aan de docent.
Thuis studeren is niet nodig.

Studiemateriaal

Syllabus, geschreven door de docent, wordt digitaal verzonden.

De powerpoints worden niet beschikbaar gesteld.

Colleges online € 150,-

Docent

Drs. Annet van Wiechen is archeoloog en zelfstandig cultureel ondernemer. Meer informatie op de website van Annet van Wiechen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.