Logo Universiteit Leiden.

nl en

Stap 5: concluderen

Wat heeft het onderzoek opgeleverd?

Weergeven

Alle gegevens die het onderzoek heeft opgeleverd, ga je (verder) ordenen. Kies daarvoor een manier waarop de gegevens overzichtelijk en makkelijk vergelijkbaar zijn, bijvoorbeeld een grafiek of een tabel. Ook een infographic (informatieve afbeelding) of een schema kan nuttig zijn. Het onderdeel dat je hiervoor maakt, kun je vaak integraal opnemen in je profielwerkstuk (bij stap 6).

Analyseren

Wat valt er af te leiden uit alle gegevens? Is er een bepaald patroon zichtbaar? Zijn er gegevens die duidelijk afwijken? Laat de gegevens voor zich spreken in je analyse.

Antwoord

Leg de uitkomst van de analyse nu naast de onderzoeksvraag: is de onderzoeksvraag beantwoord met de gegevens die je in je onderzoek hebt gevonden? Is het antwoord betrouwbaar, oftewel: hoe zeker ben je van de uitkomst? En klopte de hypothese? Indien nee: hoe zou het verschil verklaard kunnen worden? Denk ook na over nieuwe vragen die geformuleerd kunnen worden naar aanleiding van jouw onderzoek.

Serendipiteit

Soms levert een onderzoek een toevallige vondst op, waar niet naar gezocht werd. Dit noemen we serendipiteit. Afwijkende resulaten of een proef waarvan je dacht dat die mislukt was, kunnen je nieuwe dingen laten ontdekken. Om een dergelijke vondst op te merken, moet je met een open blik naar je resultaten kunnen kijken en je onderzoeksvraag dus even los kunnen laten. Heeft jouw onderzoek nog iets onverwachts opgeleverd?

Deze website maakt gebruik van cookies.